Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът

...
Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът
Коментари Харесай

Протест пред Министерски съвет заради очакваните средства за заплати на държавните служители

Председателите на САС и ФНСДУО обявиха, че  имат опасения, че размерът на средствата в плана на разпореждане, който им е бил показан, може да бъде понижен. 

„ Притесненията ни са, че това разпореждане трябваше да бъде признато до 31 март. На 31 март беше разпратено в плановия му тип до институциите и трябваше да бъде признато на 1 април “. Тази точка обаче беше отсрочена за сряда, което единствено по себе си значи, че „ някой тъкми някакви промени “, каза  председателят на САС „ Подкрепа “ Кремена Атанасова.

Атанасова напомни, че  основното искане на синдиката е за  30-процентно нарастване.  Не единствено, че тези пари би трябвало да се дадат, а би трябвало да се дадат в допълнение до края на годината до постигане на настояванията, разяснява също тя.

Последно останаха към 260 млн. лева.  за равнене на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, единствено чакаме разпределението по министерства и по организации. Той също удостовери, че терзанията са се появили, откакто в понеделник тези пари не са били дали своят вот от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, каза  ръководителят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Синдикатите подсетиха, че  се чака нарастването на възнагражденията на работещите в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната ревизия по труда, Националната организация за приходите, Националния застрахователен институт, Комисията за отбрана на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и други Става въпрос за над 50 000 работещи в публичния бранш, сподели Боянов. Има заплати, останали на равнището на минималната заплата, и по тази причина методиката би трябвало да докара до растеж въз основата на най-ниските заплати, посочи той. Ние се бяхме обединили към това, което беше контрактувано като методика и разпореждане, бяхме удовлетворени, уточни също Боянов.

В понеделник  със свое постановление правителството одобри спомагателни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лв.. В сряда ще имаме последващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, изясни при започване на вчерашното държавното управление съвещание министър председателят в оставка Николай Денков.

Българска телеграфна агенция

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР